Als ecologisch tuinadviseur wil ik mijn boompje bijdragen aan de vergroening en ontharding van onze Vlaamse tuinen. In Vlaanderen is de oppervlakte aan tuinen groter dan de oppervlakte aan natuurreservaten. Het belang van meer natuurrijke tuinen is dus niet te onderschatten. 

Daarbij zijn bomen en struiken heel belangrijk. Zij geven schaduw en verbeteren de bodem in de tuin. Ze bieden woon- en schuilplaatsen en ook voedsel aan vogels en andere kleine dieren. De bloesems trekken insecten aan. Hoe meer insecten je aantrekt, hoe meer vogels je tuin interessant vinden. De bladeren maken deel uit van een noodzakelijk kringloopproces waarin ze worden afgebroken en tot voedsel dienen van het bodemleven.  Zo is de kringloop weer rond. 

"Een tuin zonder bomen en struiken verdient amper om een tuin genoemd te worden."

Door te kiezen voor een natuurlijke tuin draag je bij aan een betere natuur voor iedereen.  In een natuurlijke tuin gebruiken we absoluut geen sproei- of mestmiddelen; leggen we zo weinig mogelijk verharding aan en hergebruiken we zoveel mogelijk materialen.

 Elk jaar zal de tuin er anders uitzien dankzij planten die zich uitzaaien. Een ecologische tuin is dus een dynamische en duurzame tuin waarin we ons ingrijpen beperken tot begeleiding van de beplanting.  Zo blijft de tuin mooi. Vooral in het voorjaar halen we ongewenste planten  of soorten die zich teveel hebben uitgezaaid, weg.  Laat je verder verrassen door wat er allemaal vanzelf in zo een tuin komt groeien en vooral: Geniet...

Bomen vertegenwoordigen ouderdom,  schoonheid en de wonderen van het leven en de groei.